Aequo підтримує перший незалежний національний конкурс молодих українських художників – МУХi 2015

29 Вересня 2015

Aequo має честь підтримувати проект МУХi (молоді українські художники) – перший незалежний національний конкурс молодих українських художників віком до 35 років. Проект МУХi був започаткований у 2009 році за ініціативи Марини Щербенко, засновника та куратора Боттега Галереї та Щербенко Арт Центру.

«Сьогодні Україна в значній мірі переосмислює себе. Ми твердо переконані, що, надаючи видатним талантам можливість розкриватися, ми сприятимемо довгостроковому успіху нашої країни. Ми підтримуємо ряд ініціатив, покликаних надавати можливості розкривати художній і творчий потенціал, притаманний нашому народу, а також сприяти зміцненню образу України як сучасної держави, яка сміливо йде назустріч змінам», – коментує Денис Лисенко, керуючий партнер, Aequo.

«Ми розділяємо ідею проекту – відкривати нові імена в українському сучасному мистецтві. Ініціатива Марини Щербенко – чудова нагода для молодих художників, які прагнуть розвиватися та реалізовувати свої оригінальні ідеї і задуми відповідно до останніх світових тенденцій. По суті, найкраще, що можна дати людині, – це шанс», – стверджує Анна Бабич, партнер, Aequo.

Шорт-ліст 10 художників-номінантів премії МУХі 2015 був відібраний із 350 заявок міжнародним складом експертної комісії, що спеціалізується в галузі сучасного мистецтва.

Імена фіналістів МУХі 2015:

Богдан Волинський (Харків)

Дар'я Кольцова (Київ)

Дана Косміна (Київ)

Оксана Пиж (Харків)

Антон Саєнко (Київ)

Андрій Сакун (Київ)

Борис Слажнєв (Київ)

група Суповой Набор (Петро Владіміров, Київ, Євген Королітов, Дніпропетровська обл.)

Ома Шу (Харків)

Ярина Шумська (Львів)

Марина Щербенко: «Перед сучасним молодим художником відкритий весь світ, він точно усвідомлює своє місце на початку шляху, можливості експериментувати, пробувати, трощити, знищувати старе, щоб створити своє, створити щось нове. Він бачить перед собою безмежний простір, яке хоче заповнити і завоювати, маючи ідеалізм і амбіції, властиві молодості. Я бачу в такій позиції велику перспективу для сучасного мистецтва, для всього середовища. Але будемо сподіватися на те, що цей художник спирається на культурний архів, вже отриманий в школі, академії та у самоосвіті, який надасть можливість наповнити свою роботу й уникнути поверховості. Теми, що хвилюють молодого українського художника, це найчастіше головні теми країни – війна, агресія, політична неспроможність... Ці теми обрані ще й тому, що він працює для глядача, якого цілком просто уявляє і розуміє його очікування, але тут є великий ризик: рефлексуючи у своїй практиці для споживача, не створювати нічого нового, претендуючи на унікальність».

Міжнародна експертна комісія

Тетяна Тумасьян – кураторка, галеристка, директорка Харківської муніципальної галереї.

Оксана Баршинова – історик мистецтва, старший науковий співробітник науково-дослідного відділу мистецтва ХХ – початку ХХІ століть Національного художнього музею України, кураторка.

Катерина Тейлор – менеджерка культурних проектів, засновниця Platform for Contemporary Art.

Надім Самман – куратор, співзасновник Import-Projects, редактор Near East Magazine.

Януш Балдига – художник, перформер, викладач, куратор «Днів мистецтва перформансу у Львові».

До виставки фіналістів конкурсу МУХі 2015 буде приурочена освітня програма, що включатиме низку лекцій, майстер-класів та перформансів. Детальна інформація та розклад заходів в рамках освітньої програми МУХі 2015 будуть доступні на сайті http://bottega-gallery.com/muxi.

Роботи 10 номінантів, відібрані міжнародною експертною комісією, будуть представлені на виставці фіналістів, яка відбудеться в Києві, у просторі Інституту проблем сучасного мистецтва (вул. Щорса, 18-Д) з 25 листопада по 5 грудня 2015 року. Імена лауреатів конкурсу будуть оголошені 2 грудня 2015. Переможець конкурсу отримує винагороду в сумі 40 000 грн. Також присуджуються дві спеціальні премії по 15 000 грн.

Переможці отримують половину суми у вигляді грошової винагороди, а друга буде спрямована на реалізацію персональних проектів у наступному, 2016 році, в просторі або під егідою Щербенко Арт Центру.