Приймаючи виклики: M&A в Україні

13 Квітня 2017

Ринок злиттів та поглинань в Україні демонструє ознаки відновлення після кризи.

Лондон, Київ, 13 квітня 2017: Відповідно до нового звіту Aequo та видання Mergermarket, у 2016 році на ринку злиттів та поглинань України спостерігалося зростання: кількість угод зросла на 35% в порівнянні з попереднім роком. Загальна сума публічних угод також збільшилася на 131% та склала 310 млн євро, при цьому значна частина приросту даного показника припадає на суму продажу Укрсоцбанку банком UniCredit компанії ABH Holdings за 281 млн євро.

Зростання ринку M&A в Україні в 2016 році стало індикатором поступового відновлення економіки країни. Денис Лисенко, керуючий партнер Aequo, коментує: «Аналіз макроекономічної ситуації та, зокрема, показників ВВП, дозволяє стверджувати, що Україна об'єктивно пройшла найнижчу точку економічного циклу. Ми очікуємо, що 2017 рік стане ще одним роком помірного зростання економіки в цілому, що, ймовірно, призведе до збільшення кількості угод».

Крім відновлення економіки, чимало інших факторів може сприяти активізації ринку злиттів і поглинань в 2017 році. Наприклад, МВФ підтримує реструктуризацію державних підприємств, в тому числі ряду енергорозподільчих компаній. «Близько 400 державних підприємств, в тому числі близько 20 великих компаній, готуються до приватизації», – коментує Анна Бабич, партнер Aequo. «Це ті великі об'єкти, за допомогою приватизації яких Україна розраховує залучити міжнародних інвесторів, включаючи фонди прямих інвестицій».

Незважаючи на зростаючий оптимізм прогнозів щодо розвитку ситуації в Україні, ризики зберігаються. Невизначена геополітична обстановка ускладнює процес проведення урядом таких необхідних реформ, які в довгостроковій перспективі могли б допомогти Україні, включаючи реформи судової системи, податкової системи та скорочення субсидій.

Серед ключових висновків звіту:

  • Протягом останніх двох років 43% загальної кількості угод припадає на фінансовий сектор. Крім фінансового сектора, найбільш активними є такі галузі економіки: сільське господарство, енергетика та ТМТ, зокрема, аутсорсинг у сфері інформаційних та комунікаційних технологій.

  • Активність фондів прямих інвестицій в Україні знизилася за останні три роки. Також не спостерігалося динаміки в 2016 році – всього чотири угоди, сума всіх угод не розголошувалася.

  • Що стосується прогнозів, таблиця Mergermarket, в якій зазначено кількість потенційних «компаній на продаж» за останні півроку, демонструє, що найбільша кількість об'єктів злиттів та поглинань зафіксовано в споживчому секторі (10). Друге місце поділили між собою фінансовий сектор та хімічна промисловість – по сім компаній в кожному.

Про Mergermarket

Mergermarket – єдиний у своєму роді, незалежний інформаційно-аналітичний ресурс у сфері злиттів та поглинань. Мережа журналістів Mergermarket, що спеціалізуються на M&А, не має собі рівних, та представлена у 62 містах Південної та Північної Америки, Європи, Азіатсько-тихоокеанського регіону, Близького Сходу та Африки. На відміну від інших сервісів такого роду, Mergermarket забезпечує повний огляд ринків M&А, надаючи унікальну інформацію про угоди злиттів та поглинань «на випередження», задовго до того, як вони потрапляють в публічне поле, а також повну базу угод, що ґрунтується, зокрема, на закритій інформації. Більш детальна інформація на сайті www.mergermarket.com.