Відкриті для бізнесу: M&A в Україні

27 Квітня 2016

Після неспокійного року – у 2016 р. перспективи ринку злиттів та поглинань в Україні прояснюються.

Новий звіт, підготовлений за ініціативою юридичної фірми Aequo спільно з виданням Mergermarket, позитивно оцінює перспективи розвитку українського ринку злиттів та поглинань, незважаючи на виклики 2015 р., що відобразилися на зниженні кількості угод на 24% до 26 транзакцій у 2015 р., та сумарній вартості розкритих угод у грошовому еквіваленті, що склав 134 млн євро (150 млн дол. США), у порівнянні з 768 млн євро (831 млн дол. США) у 2014 р.

Згідно з опублікованим у січні 2016 р. звітом Світового банку, в економіці України відбудеться пожвавлення та передбачається зростання (з -12% у 2015 р.): 1% у 2016 р. та 2% у 2017 і 2018 рр. За прогнозами Всесвітнього банку, цьому сприятимуть зниження напруги в озброєному протистоянні на Сході України та прогрес у реалізації програми реформ за підтримки МВФ.

Загалом, ці фактори забезпечать сприятливі умови для здійснення угод M&A починаючи з 2016 р. «За умови тривалої стабілізації на макрорівні, ми очікуємо збільшення обсягу інвестицій в Україну вже цього року», – відзначає Денис Лисенко, керуючий партнер Aequo.

Ознаки відновлення економіки України можна простежити, починаючи з вересня 2015 р., стверджує Анна Бабич, партнер Aequo, та відзначає, що фірма в останні місяці спостерігала значне збільшення кількості запитів клієнтів у сфері M&А в Україні, як від українських, так і від міжнародних компаній. В цілому, в Україні можна виділити два типи угод злиттів та поглинань: великі угоди між іноземними контрагентами за межами України та локальні угоди середніх розмірів. Суми угод на українському ринку, як правило, складають 20-30 млн дол. США.

«Угоди між іноземними контрагентами за межами України зустрічаються частіше», – коментує А. Бабич. «Незважаючи на те, що ринок злиттів та поглинань відчув негативний вплив економічної регресії, є розуміння, що Україна вже пройшла нижчу точку циклу».

Серед ключових висновків звіту:

  • Найбільша кількість угод спостерігається у фінансовому секторі. У 2014-15 рр. його частка у грошовому еквіваленті склала 43% від усього ринку M&А, збільшившись з 7% у 2013-14 рр. У 2016 р. очікуються нові угоди у фінансовому секторі, оскільки консолідація банківського сектору продовжується.

  • Енергетика, гірничодобувна промисловість та комунальне господарство – другий за величиною сектор за сукупною сумою угод. Його обсяг у 2014-15 рр. склав 29% у грошовому еквіваленті та 13% за кількістю угод. Приватизація, угоди з проблемними активами та зусилля, направлені на заміну постачань російського газу, виступлять основною рушійною силою у цьому секторі.

  • Сфера телекомунікацій, медіа та технологій (ТМТ) відіграє важливу роль у активізації ринку злиттів та поглинань, зокрема завдяки успіхам українських ІТ стартапів, що роблять галузь привабливою як для інвестиційних фондів, так і для стратегічних інвесторів.

  • За останні п’ять років темпи зростання електронної комерції перевищили 30% (у доларах США), та, як і раніше, зберігається значний потенціал подальшого розвитку даного сегменту, оскільки використання інтернету і частка купівель через інтернет в цілому залишається істотно нижчою, ніж у регіоні.

Про Mergermarket

Mergermarket – єдиний у своєму роді, незалежний інформаційно-аналітичний ресурс у сфері злиттів та поглинань. Мережа журналістів Mergermarket, що спеціалізуються на M&А, не має собі рівних, та представлена у 62 містах Південної та Північної Америки, Європи, Азіатсько-тихоокеанського регіону, Близького Сходу та Африки. На відміну від інших сервісів такого роду, Mergermarket забезпечує повний огляд ринків M&А, надаючи унікальну інформацію про угоди злиттів та поглинань «на випередження», задовго до того, як вони потрапляють в публічне поле, а також повну базу угод, що ґрунтується, зокрема, на закритій інформації. Більш детальна інформація на сайті www.mergermarket.com.