Рух вперед: M&A в Україні

19 Червня 2019

ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ

Вартість угод на ринку злиттів та поглинань в Україні збільшилася на 91% у 2018 році, досягнувши 1,05 млрд євро

Лондон, Київ, 20 червня 2019 року: Згідно з новим звітом юридичної фірми Aequo та видання Mergermarket, ринок злиттів та поглинань України продовжує інтенсивно відновлюватися у 2018 році. Порівняно з 2017 роком загальна вартість угод зросла на 91% до 1,05 млрд. євро, а загальна кількість угод зросла більш ніж на 31% – до 59 угод.

Стрімке зростання вартості угод можна пояснити закриттям у 2018 році двох угод: придбанням промислово-хімічної групи ЗАТ Завод «Кузня» приватним інвестором Сергієм Тігіпко за 263 млн. євро та придбанням сільськогосподарської компанії «Мрія Агрохолдинг» Cаудівською сільськогосподарською інвестиційною компанією SALIC за 209 млн. євро. Ці дві угоди становили майже половину загальної вартості угод за минулий рік.

Анна Бабич, партнер Aequo, прокоментувала: «Закриття угоди з придбання «Мрії» є багатообіцяючим прецедентом. Це був дуже проблемний актив у зв'язку з підозрою колишнього власника у шахрайстві, але протягом року кредиторам вдалося успішно реструктуризувати борг та вигідно продати компанію саудівському інвестору. Це був хороший знак. Він показав, що зовнішні інвестори можуть повірити в ринок в країні».

Економіка України продовжує демонструвати стабільне зростання, та очікується, що 2019 буде наступним роком росту незважаючи на те, що в країні проходять президентські та парламентські вибори. За словами Дениса Лисенка, керуючого партнера Aequo, останні будуть визначальними. «Економіку України формує державна політика, оскільки Кабінет Міністрів приймає рішення з основних економічних питань. Тому парламентські вибори можуть стати вирішальними щодо того, чи залишимося ми на існуючому шляху встановлення більш тісних зв'язків з ЄС з економічної та політичної точки зору», – сказав Лисенко. «Наразі ми вважаємо, щоб країна вже йде цим шляхом, і тому ми не сподіваємося на значні геополітичні чи економічні зміни в результаті цьогорічних виборів».

Основні результати дослідження:

  • Фінансовий сектор продовжує демонструвати високі показники за кількістю угод та становить 16% від загальної кількості угод у 2017-2018 роках, тоді як сільськогосподарський сектор займає найбільшу частку від загальної вартості угод – 35%.

  • 47% угод у 2018 укладено за участю іноземних інвесторів. В той же час у 2107 році лише 27% угод були укладені з іноземними компаніями.

  • Очікується, що економіка України зросте на 2,5% у 2019 році згідно з Національним банком України. Незважаючи на те, що цей показник нижчий, ніж у 2018 році – 3,3%, очікується його зростання до 2,9% у 2020 році та до 3,7% у 2021 році.

Про Mergermarket

Інформаційно-аналітичний ресурс у сфері злиттів та поглинань.

У звіті M&A інформація є найціннішим активом. Видання Mergermarket, компанії Acuris, публікує звіт про угоди за півроку – рік до їх офіційного оприлюднення, надаючи нашим підписникам значні конкурентні переваги. Завдяки найбільшій мережі професійних журналістів та аналітиків, що спеціалізуються на M&Α, Mergermarket є найбільшим інформаційно-аналітичним ресурсом у сфері злиттів та поглинань на сьогоднішній день. Наші журналісти працюють у 67 містах Південної та Північної Америки, Європи, Азіатсько-тихоокеанського регіону, Близького Сходу та Африки.

Більш детальна інформація на сайті mergermarket.com.