Aequo – у вищому ешелоні в десяти практиках у Legal 500 2021

19 Квітня 2021

Довідник The Legal 500 EMEA 2021 присвоїв Aequo найвищі рейтинги у 10 практиках та/або галузях, а саме: банківське, фінансове право і ринки капіталу, комерційне, корпоративне право та M&A, конкурентне право, вирішення спорів, енергетика, інтелектуальна власність, міжнародна торгівля, приватні клієнти, нерухомість і будівництво та податкове право.

Загалом, довідник The Legal 500 EMEA відзначив 23 юристів Aequo за їхній внесок у розвиток фірми та відповідних практик.

Довідник відзначає, що команда практики банківського, фінансового права та ринків капіталу «відмінно володіє знаннями місцевого законодавства та практики на фінансових ринках України, надзвичайно швидко реагує та виявляє увагу до деталей». Фірма часто працює над першими у своєму роді фінансовими трансакціями та співпрацює із провідними міжнародними фінансовими установами, банками та позичальниками. Керівник практики Юлія Кирпа незмінно користується повагою клієнтів й учасників ринку. Джерела цінують її креативність, вдумливість та інтелект. «Вона чудово розуміє реалії як українського, так і глобального ринку, тому вона однаково добре консультує щодо особливостей кожного з них. Вона готова інвестувати свій час, аби краще зрозуміти наш бізнес», - відзначив один із клієнтів. Інші відзначають, що «юристи Aequo мають глибокі знання та значний досвід». Рейтинг також відзначив радника практики Денис Кульгавого і рекомендує його як партнера нового покоління.  

Практика комерційного, корпоративного права та M&A продовжує нарощувати солідну базу транскордонних і складних проєктів. «Команда Aequo надає високоякісний юридичний продукт, створений під потреби проєкту», - наголошує довідник. Клієнти схвально відгукуються про «відмінні технічні знання» членів команди, їхню «відданість проєкту» та «клієнтоорієнтований підхід». Згідно з дослідженням, вона «чудово знається на складних транскордонних злиттях і поглинаннях і часто виступає від імені великих корпорацій та фондів прямих приватних інвестицій». Клієнти характеризують керівника практики Анну Бабич як «надзвичайно працьовиту, талановиту, стратегічно орієнтовану і легку у співпраці. Вона є однією з найбільш багатообіцяючих професіоналок у сфері злиттів і поглинань». Анну Бабич та Дениса Лисенка обрано до включення у Залу слави в цій практиці. Радників Михайла Лукашенка й Оксану Краснокутську названо партнерами наступного покоління. 

Практика конкурентного права «має вагомий список вітчизняних та міжнародних клієнтів», - зазначає довідник. Широкий спектр роботи практики охоплює сферу контролю за економічною концентрацією, питання картелів та розслідувань зловживання домінуючим становищем, а також надання юридичних консультацій щодо дотримання конкурентного законодавства. Дослідження відзначає провідну роль партнерки Марії Ніжнік, яка повернулася до Aequo наприкінці 2020 року. «Важливу роль у розвитку практики» відіграють Денис Лисенко та Сергій Денисенко, яких включено до переліку провідних юристів, а також Євген Блок, який став висхідною зіркою.

Команда Aequo з вирішення спорів, одна з найбільших в Україні, характеризується довідником як «високопрофесійна, самовіддана та орієнтована на досягнення цілей клієнтів». Коло клієнтів практики охоплює різні галузі промисловості, таких як агробізнес, енергетика та природні ресурси, фармацевтика і фінансові послуги. Фірму часто залучають до складних транскордонних спорів, у тому числі до визначних міжнародних арбітражних справ і резонансних енергетичних спорів. Клієнти високо оцінюють «глибину знань і значний досвід роботи» юристів практики в українських судах. «Вони забезпечують конфіденційність і добре розбираються у тому, як працює наша галузь. Вони діють на випередження», - зазначив один із клієнтів. Про Дениса Лисенка та Павла Бєлоусова було сказано, що вони «справді глибоко вникають у сутність справи». Крім того, довідник рекомендує радника Євгена Левіцького, якого джерела описують як «сильного професіонала та досвідченого й абсолютно надійного юриста».

Aequo здобула найвищий рейтинг у сфері інтелектуальної власності. «Фірма веде весь спектр питань, що стосуються спорів щодо інтелектуальної власності, а також надає юридичні консультації щодо реєстрації інтелектуальної власності та управління портфелем об’єктами інтелектуальної власності», - сказано у дослідженні The Legal 500 2021 EMEA. Клієнти схвально відгукуються про «майстерність» команди та її «виняткову увагу до деталей. Вони моментально схоплюють суть інструкцій, а робота горить у їхніх руках». Довідник рекомендує співкерівниць практики радників Наталію Дрюк і Тетяну Кудрицьку, керівника ІТ-практики Aequo Микиту Полатайка, позаштатного радника Миколу Ковіню, а також старшого патентного повіреного Наталію Нестеренко і юриста Аліну Подоляк.

Багатогалузева практика Aequo в сфері надання послуг приватним клієнтам охоплює, серед іншого, сімейне право, судові спори, благодійність, мистецтво, спадкове планування, імміграцію, податкове планування, управління репутаційними ризиками та операції з нерухомістю. Джерело свідчить, що фірма демонструє «високі стандарти прийняття рішень і бездоганну професійну етику». Інше джерело відзначило Анну Бабич, яка керує практикою разом з Денисом Лисенком, у зв’язку з тим, що вона має «як надзвичайно добре розвинуте розуміння підприємництва, так і дуже широкий правовий кругозір». Анну й Дениса підтримують радники Оксана Краснокутська та Василь Міщенко, які заслужили схвальні відгуки клієнтів і визнання в якості партнера наступного покоління та висхідної зірки, відповідно.

Aequo має «глибокі знання українського енергетичного ринку, зокрема газового сектору», - підкреслюється у довіднику. «З усіх українських юридичних фірм Aequo має найглибший досвід у цій сфері», - кажуть джерела. Її робота охоплює великі проекти в нафтогазовій сфері, енергетиці, секторах атомної та відновлюваної енергії. Практика «поєднує професійні знання і практичні навички фінансової, корпоративної, регуляторної, податкової групи та групи вирішення спорів». Роботу практики очолюють Денис Лисенко й Анна Бабич, а до вирішення енергетичних спорів значною мірою залучені Павло Бєлоусов і Мирослава Савчук. Клієнти схвально відгукуються про їхнє «стратегічне мислення». Клієнти цінують Павла за його «зосередженість на питаннях, які справді мають значення для справи». Один із клієнтів зауважив високу працездатність Мирослави та її бездоганне знання англійської мови.

Команда галузі нерухомості і будівництва постійно залучається до масштабних угод, у тому числі, у сфері злиттів і поглинань, продажу проблемних активів,  а також до вирішення судових спорів. «Ґрунтовне знання специфіки нормативних актів і судової практики роблять команду нерухомості і будівництва унікальною в Україні», - говорить клієнт. Джерела схвально відгукуються про керівницю команди партнерку Юлію Кирпу за її «увагу до деталей», і рейтинг визнає її провідним юристом у сфері нерухомості і будівництва. Радника Богдана Дмуховського відзначено як партнера наступного покоління, старшого юриста Михайла Сороку – висхідною зіркою.

Важливе визнання здобула практика міжнародної торгівлі. Згідно з довідником Aequo має «широке бачення міжнародного ринку і здатна давати чіткі, оперативні та практичні юридичні консультації. Фірма користується відмінною репутацією у тому, що стосується контрзаходів у сфері торгівлі, митних і податкових обмежень, експортного контролю, санкцій і договорів щодо транскордонної дистрибуції». Останнім часом вона значною мірою зосередилася на антидемпінгових і захисних розслідуваннях, зробивши свій внесок до вирішення питань щодо захисту торгівлі. Схвальні відгуки від клієнтів за їхні «високі стандарти роботи та бездоганну професійну етику» отримали Денис Лисенко, Анна Бабич і старший юрист Олександр Терещенко. Дениса та Анну визнано провідними юристами у сфері міжнародної торгівлі, а Олександра названо висхідною зіркою. 

У податковій практиці Aequo «ефективна, компетентна та конструктивна в усіх аспектах», - наголошує довідник. Клієнти задоволені «глибокими знаннями та високопрофесійним ставленням» команди, яку очолює Денис Лисенко. Вона допомагає банківським і корпоративним клієнтам у транскордонних податкових проектах, а також надає юридичні консультації щодо митних питань, управління приватним капіталом, судочинства та транскордонної оптимізації оподаткування. Вона має професійні знання і практичні навички у податкових питаннях секторів роздрібної сфери, фінансів, сільського господарства, товарів широкого споживання й енергетики. Довідник підкреслює зростаючу роль Василя Міщенка, визнаючи його висхідною зіркою. Радницю Мирославу Савчук рекомендують для вирішення спірних податкових питань.

Понад 30 років довідник The Legal 500 аналізує діяльність провідних юридичних фірм в усьому світі, проводячи комплексне щорічне дослідження для надання найактуальнішого бачення глобального ринку юридичних послуг. The Legal 500 оцінює сильні сторони юридичних фірм у більш ніж 100 юрисдикціях. Рейтинг ґрунтується на низці критеріїв і відзначає команди практик, що надають найсучасніші та найінноваційніші консультації юрисконсультам. В основі дослідження – відгуки 300 тисяч клієнтів з всього світу, анкети від юридичних фірм та інтерв'ю з провідними юристами, а також командою дослідників, котра має безпрецедентний досвід роботи на юридичному ринку.